Când Dumnezeu era iepure – Sarah Winman

„— Crezi că un iepure ar putea fi Dumnezeu? am întrebat într-o doară.
 Nu există niciun motiv pentru care un iepure n-ar putea fi Dumnezeu.”

Romanul de debut al scriitoarei de origine britanică Sarah Winman este un bestseller internațional construit după rețeta preferată a consumatorilor americani de literatură, în care latura sentimentală, ce nu alunecă, însă, spre melodramă, este exploatată la un nivel ridicat.

Ceea ce cucerește încă de la început cititorul este titlul (Când Dumnezeu era iepure), unul frapant, ludic, provocator, dar, dincolo de asta, rămâne un roman parcurs de sentimentul ingenuității unui copil care, deși relatează acțiunea din perspectiva femeii mature, nu pare că și-a pierdut acea onestitate puerilă. Narațiunea fiind una la persoana întâi, cititorul ajunge să vadă lumea configurată în carte prin ochii unei fetițe pe nume Ellie, al cărei univers și-l construiește în jurul imaginii fratelui său, față de care nutrește o dragoste profundă, în mod surprinzător, deloc incestuoasă. Spun surprinzător deoarece am avut la un moment dat această așteptare, având în vedere deviațiile sexuale ale multor personaje; fratele protagonistei, o „făptură exotică” se dovedește a fi homosexual, mătușa Nancy este lesbiană, fiind îndrăgostită de mama protagonistei, există și un vecin exhibiționist, și așa mai departe. Așadar, modelele umane de care are parte fetița stau sub semnul îndepărtării de la normalitatea sexuală convențională. Însă acest lucru nu constituie deloc o premisă a pervertirii fetei, care continuă să îi iubească pe cei din jurul ei cu aceeași forță care transcende regulile impuse de societate. Cum spuneam, imaginea fratelui reprezintă nucleul cărții, despre care naratoarea scrie: „În primii mei ani, orbitase ca o lună undeva la periferia vieții mele, indecis între atracția curiozității și indiferență (…)”. Joe, fratele mai mare, modelul ei incontestabil deține „rebeliunea tăcută a unui adevărat paria” și se alătură unei liste destul de numeroase de personaje care sfidează normalitatea socială.

Firul epic al romanului este unul ușor de urmărit, cu evenimente suficient de previzibile, dar care tulbură prin emoția creată, prin legăturile interumane profunde ce subminează anii care trec și care fizic îi îndepărtează. Ellie e permanent invadată de sentimentul nesiguranței și al incertitudinilor, se vede îndepărtată de prietena ei cea mai bună, Jenny Penny, cu care păstrează o legătură epistolară, pentru o perioadă de timp gratiile închisorii fiind cele care pun o barieră între cele două. Universul fetiței pare guvernat de iepurele belgian pe care îl primește protagonista cadou de la fratele ei: Am spus că am să îți fac rost de un prieten cum ar trebui”. Tot Joe este și cel care îi pune numele de Dumnezeu iepurelui, devenind astfel o realitate esențială a lumii fetei, lume care pare să se destrame atunci când iepurele moare călcat de o mașină. O serie de alte evenimente profund ancorate în realitatea istorică învelesc acțiunea într-un strat de autenticitate, de realism copleșitor în care drama individuală este surprinsă sub toate urmările ei inerente. Dărâmarea Turnurilor Gemene aduce cu sine teama protagonistei de a-și pierde unicul reper existențial, pe fratele ei, care este crezut mort, și demarează ea însăși un proces de căutare a lui, încetinit de frica și nesiguranța permanentă și de refugiul temporar în brațele unui bărbat necunoscut.

Romanul s-ar putea defini printr-o emoție sublimă încolțită din mărturisirea dragostei în toate formele ei de manifestare, prin tentativa de depășire a unor prejudecăți impuse ca legi de către societate, un roman despre oameni temerari care rămân oameni în ciuda evenimentelor care amenință legăturile dintre ei.

Vrei să câștigi această carte?

Răspunde până pe 13 decembrie 2013 la întrebarea de mai jos și intri automat în cursa pentru cele 4 cărți Când Dumnezeu era iepure, de Sarah Winman, puse la bătaie de Editura Litera și Azi Citesc.

Ce personaj din roman îi pune numele de Dumnezeu iepurelui?

Răspunde printr-un comentariu la acest articol folosind numele și adresa de e-mail reale. Răspunsul îl găsești în textul recenziei. Câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți.

Scroll to Top