Cărţi capabile să schimbe percepţii

Când vine vorba de cărţi, cred că cele mai valoroase sunt cele ce au capacitatea de a aduce idei şi viziuni noi, care-mi „bântuie” prin minte zile bune după ce le termin de lecturat. Azi Citesc vă prezintă o listă de cărţi ce inspiră şi oferă posibilitatea creării de percepţii noi asupra diferitelor aspecte ale vieţii. Lectură plăcută!

1. Zen şi arta reparării motocicletei
zen-si-arta-repararii-motocicletei

Ai nevoie de mai mult dinamism în viaţa ta?
Citeşte acest roman filosofic şi Robert Pirsig te va ajuta să realizezi cât de importat este, de fapt, să-ţi pese de ceea ce faci. În alte cuvinte, dacă repari o motocicletă, fă acest lucru bine. Nu asculta muzică sau nu face altceva în acelaşi timp. Fă ce îţi place să faci şi pune multă pasiune în asta!

 2. Un veac de singurătate
un-veac-de-singuratate-editia-2012_1_fullsize

Deoarece este atât de frumos să intri în lumea lui Macondo, este foarte uşor să uiţi de faptul că Un veac de singurătate nu este doar o capodoperă a realismului magic, ci şi o alegorie a colonialismului, a condiţiei umane şi a conflictului politic din America Latină.

3. Monştri invizibili
coperta1-1

Această carte este răscolitoare. O femeie celebră şi frumoasă este împuşcată în faţă şi rămâne desfigurată. Brandy cunoaşte însă secretul reinventării de sine: ştergerea completă a trecutului şi născocirea unui prezent convenabil. Scrisul şi structura, la fel ca povestea, demonstrează că nimic nu e ceea ce pare. Este o lecţie şi o explorare a ceea ce înseamnă, de fapt, iubirea autentică.

4. Leandrul alb
leandrul-alb_1_fullsize

Când mama lui Astrid este trimisă la închisoare pentru asasinarea fostului său iubit, Astrid este dusă la un cămin din Los Angeles. Acest lucru este îndeajuns încât să distrugă pe oricine, dar ceea ce vedem noi este că ea reuşeşte să treacă peste acest lucru bazându-se pe o putere interioară greu de egalat.

5. Ada sau ardoarea
coperta1_4

Lolita este o carte foarte iubită, însă Ada sau ardoarea este mult mai complexă. În mijlocul intrigii romantice dintre Van Veen şi verişoara sa, Ada, se regăseşte o temă vastă despre natura timpului şi cum poate ea schimba totul sau nimic.

6. Sub aceeaşi stea
2542

Avertisment: Cartea asta vă va face să plângeţi şi să plângeţi până rămâneţi fără lacrimi şi tot ceea ce vă rămâne sunt personajele, povestea şi un scris absolut superb, care, inevitabil, vă va inspira să vă bucuraţi de fiecare clipă aşa cum e ea.

7. Lumea Sofiei
sophie_cover_web

„Cine eşti tu?” şi „De unde vine lumea?” sunt cele două întrebări cu care fata de 14 ani, Sofia Amundsen, se confruntă. Aşa începe această schiţă a filosofiei occidentale plasată într-o poveste fictivă. Romanul este o cale extrem de accesibiliă de a te îndrepta  spre gândirea filosofică şi pune accentul pe importanţa anumitor descoperiri şi progrese în societatea noastră.

8. Crimă şi pedeapsă
crima-si-pedeapsa

Este o carte grea, dar este, de asemenea, o introspecţie detaliată a trăirilor şi gândurilor unei minţi umane răscolite de comiterea unei crime.

9. Viaţa lui Pi

11171700_800

Aşa cum sugerează şi coperta, în roman se află un tigru, iar aceasta este povestea unui tânăr băiat din India care naufragiază pe o barcă de salvare cu acest tigru. Unii oameni pot crede că este o carte despre religie, dar ceea ce ea transmite, de fapt, este că fiecare dintre noi trebuie să creadă în ceva – iar acel cineva poate fi Dumnezeu, lumea, zeii, sau chiar sine însuşi. Mesajul final este acela că viaţa este plină de posibilităţi, dacă le laşi să vină.

10. Cei frumoşi şi blestemaţi

cei-frumosi-si-blestemati-top-10_1_fullsize

Mai mulţi bani, mai multe probleme. Sau, cel puţin, aşa funcţionează lucrurile pentru protagonistul romanului, Anthony Patch, şi pentru soţia sa, Gloria. Această carte vorbeşte despre bogăţia ce se combină cu efectele devastatoare ale alcoolului, pe fundalul unei epoci tumultoase, America anilor ’20.

Sursa: www.buzzfeed.com

Scroll to Top