Oscar şi Tanti Roz

Oamenii tremură în fața morții pentru că le e teamă de necunoscut. Dar ce-i necunoscutul?

Eric-Emmanuel Schmitt reușește să contureze tărâmul inocent al copilăriei, universul infinit magic, o lume învăluită în sinceritate, căldură, râsete și veselie, în care, adesea, dorim să ne întoarcem, odată ajunși la maturitate.

Dar ce poți face atunci când nu ai decât zece ani și îți dai seama că adolescența, tinerețea, maturitatea, bătrânețea, precum și toate experiențele pe care acestea le presupun, nu vor fi așternute în calea-ți, fiindcă tu ai de parcurs un alt traseu – necunoscut nouă, necunoscut ție?

Este povestea micuțului Oscar, simpaticul băiețel care trăiește într-un spital pentru că suferă de o boală incurabilă – leucemia. Neputința – atât a sa, ca pacient, cât și a celorlalți, care nu știu cum să reacționeze într-o astfel de situație – îl determină să-i displacă toți membrii spitalului, precum și propriii părinți, singura persoană pe care o îndrăgește fiind Tanti Roz, o infirmieră bătrână, dar simpatic de înțeleaptă.

Ea este cea care îl încurajează, relatându-i diverse povești – ce îi vor conferi speranța că, întotdeauna, va exista o soluție în orice fel de problemă – și sfătuindu-l să-i scrie epistole lui Dumnezeu: Spune-i ce gândești. Gânduri pe care nu le mai spui nimănui, care te apasă, îți rămân în minte și-ți îngreuiază sufletul, te blochează, iau locul ideilor noi și te fac să putrezești. Dacă nu vorbești cu nimeni, o să devii un depozit de gânduri vechi și împuțite.

Astfel, întreaga carte, scrisă într-o manieră subiectivă, este structurată sub forma unor scrisori, ce sunt trimise de către naratorul-personaj, Oscar, lui Dumnezeu: Dragă Doamne-Doamne…

Aceeași Tanti Roz vine cu o idee năstrușnică, reușind, în acest fel, să „prelungească” viața bietului Oscar, dacă nu în ani, pentru că nu se poate, atunci în trăiri. El va trăi fiecare zi, gândindu-se că reprezintă 10 ani; în această perioadă va cunoaște problemele adolescenței, iubirea, tinerețea, se va căsători, va face greșeli, le va repara, va suferi, va fi fericit, va îmbătrâni, și, într-un final, făcând un bilanț, va înțelege perfect esența vieții: La început, supraestimăm cadoul ăsta: credem c-am primit viața veșnică. După aceea îl subestimăm, ni se pare urât, prea scurt, mai c-am fi gata să-l aruncăm. În sfârșit, ne dăm seama că de fapt n-am primit-o cadou, ci doar cu împrumut. Și-atunci încercăm s-o merităm.

Treptat, Oscar reușește să se apropie de divinitate, și o face într-un mod atât de sincer și copilăresc, încât te lasă fără cuvinte:    — Da Dumnezeu călătorește? — În felul lui. Nu prea des. Ba chiar rar, aș zice. — De ce? Și el e bolnav? Din felul cum a oftat Tanti Roz, mi-am dat seama, Doamne-Doamne, că și tu ești cam beteag.

Deși situația în care se află e una extrem de apăsătoare și dureroasă, Oscar nu dă dovadă de lacune în ceea ce privește curajul, umorul și voința de a trăi, ci reușește să fie încrezător, chiar vesel.

Vom observa că boala, capabilă să schimbe tot, te maturizează înainte de vreme, oferindu-ți o altă perspectivă în ceea ce privește viața. Te apasă, făcându-te puternic, diferit, și ajunge să te aducă în acea stare în care, dacă vezi că nu ai cum să o învingi, o accepți, ba chiar mai mult de-atât: Am citit împreună cu Peggy Albăstrea „Dicționarul medical”, cartea ei preferată. E pasionată de boli și se întreabă pe care ar putea să le aibă mai târziu.

Abraham Lincoln spunea că nu contează anii din viața ta, ci viața din anii tăi. Ei bine, aș putea spune că întregul roman scoate în evidență tocmai această idee, demonstrând totodată că, atunci când crezi cu adevărat în ceva, până și imposibilul devine posibil.

Sunt convinsă că veți fi captivați de acest roman, ce reușește să impresioneze, mai ales, prin simplitate și naturalețe, – a personajelor, a conversațiilor, a tot ceea ce cuprinde el – fiind, în același timp, o adevărată lecție de viață.

O poveste complicat de simplă, răvășitor de plăcută, înzestrată cu umor – în ciuda subiectului dureros. O poveste care, cu siguranță, vă va emoționa profund.

 

 

Scroll to Top