J.G. Ballard – Nopţi de cocaină

J. G. Ballard este un scriitor pentru cei care caută misterul şi extremismul. Două dintre cărţile sale ajunse bestseller-uri internaţionale şi apoi transformte în filme, Imperiul soarelui şi Crash, te conving rapid că autorul a descoperit vreo magică reţetă a succesului. Şi, cu toate acestea, Nopţi de cocaină este un roman cu profunzimi neaşteptate, iar o ecranizare a acestuia ar fi cu siguranţă greu de ridicat la nivelul scriiturii.

Nopţi de cocaină e un roman al societăţii moderne, dusă într-o extremă a ilegalităţii. Estrella de Mar, staţiunea în care se desfăşoară mare parte a acţiunii, un fel de Florida a Spaniei, cu plaje întinse, vile luxoase şi comunităţi de britanici bogaţi, ascunde în spatele uşilor închise o mulţime de secrete.

Charles Prentice, protagonistul, ajunge în Estrella de Mar după ce fratele său, Frank, pledează vinovat în faţa unei crime cumplite. Asemenea marilor oraşe, care îi înghit pe „inocenţii” veniţi din provincie, mica staţiune îl învăluie pe Charles şi îl ademeneşte într-un joc riscant.

„Eram sigur că soluţia crimelor de la reşedinţa Hollinger nu rezida în legătura dintre Frank şi producătorul de film retras din afaceri, ci în caracterul unic al staţiunii în care murise acesta. Trebuia să devin parte integrată a Estrellei de Mar…”

Poate că cea mai fascinantă trăsătură a întregii poveşti este felul în care ni se dezvăluie treptat misterul incediului care a provocat uciderea a cinci oameni în casa Hollinger. Puţin câte puţin, autorul introduce detalii şi nuanţe perceptibile cititorului, care nu poate lăsa cartea din mână fără a afla finalul. „Diversele aspecte ascunse transformau Estrella de Mar într-o uriaşă ghicitoare. Coridoarele în stil trompe-loeil îmbiau, dar nu duceau nicăieri. Aş fi putut sta cât era ziua de lungă să tot urzesc scenarii care să dovedească nevinovăţia lui Frank, dar ţesătura se destrăma de cum o lăsam din mână.”

Cu mult sânge rece, viziunea cinică şi dură a lui Ballard se transpune în personajele sale. Drogurile, filmele porno şi jafurile sunt doar picături ale unui joc psihologic complex. Toate se desluşesc şi se aliniază pe rând, pentru o introspecţie umană desăvârşită, ce porneşte de la dramele copilăriei şi micile jocuri frăţeşti, până la maturitatea plină de pericole şi de jocuri ale minţilor de adulţi.

„Nu tu criminalitate în Estrella de Mar, nu trafic de droguri, spargeri sau furturi de maşini? În realitate, staţiunea întreagă era conectată la reţeaua crimei mai ceva ca la televiziunea prin cablu.”

De apreciat este că autorul nu încearcă să impună cititorilor o anumită viziune asupra lumii cărţii sale sau asupra personajelor, ci îi lasă să se orienteze. Nu spune explicit, ci insinuează. „Din nu ştiu ce motive, păstrau secretul şi între timp îşi fortificau locuinţele şi afacerile de parcă ar fi fost prinşi într-un joc complicat şi periculos.” Dezvăluind cu ironie şi umor uneori, alteori cu sânge rece, Ballard motivează cititorul să pătrundă, la rândul său, în această lume, să-i dezlege misterele şi să dezvăluie adevărata faţă a unei societăţi distorsionate.Romanul este unul al misterului, bine închegat într-o comunitate ce nu acceptă privitori din exterior, motiv pentru care analiza este una de durată, dar sublimă prin dezvăluire.

Captivant de la un capăt la altul, romanul Nopţi de cocaină se dezvăluie cititorului încet, dar sigur. Nu există aspect care să nu se complice la extrem înainte de a fi dezvăluit, aşa cum nici finalul nu se arată concludent până în ultimul paragraf.

Scroll to Top