Cărțile și ce a fost între tipărit și electronic

Orice domeniu, la un moment dat, cere să evolueze, să fie revoluționat. Chiar și lumea lecturii. Pentru mine și mulți dintre noi, Kindle este dispozitivul modern pentru citit cărți, dar acesta nu este nici primul dispozitiv de acest fel și nici pe departe cel mai interesant. Pentru că între perioada cărții clasice, tipărite și ce-a a ebookurilor a existat o alta, de tranziție.

Prima generație Kindle a fost lansată pe 19 noiembrie 2007. Era cititului electronic a luat naștere în acea zi, însă istoria „mecanicizării” cărților, de a le face mai accesibile, mai rapid și mai comod de citit a început cu mult, mult timp în urmă.

Așezați-vă confortabil în fotoliu, pentru că dispozitivele pe care urmează să vi le prezint în continuare au inspirat, și inspiră și în ziua de azi, era cărților electronice. Va fi o călătorie interesantă, mult mai interesantă decât „viteza de răspuns la atingere”, „rata de refresh a display-ului” și alte modernisme ale vieții cotidiene și ale cititului modern actual. O călătorie printre mașinării ce au răspuns, în acele vremuri, nevoilor umane pentru citit, ce au dus la revoluționarea lecturii.

1. Roata cu cărți (Book wheel), 1588

Book-Wheel-by-Ramelli

Această minunăție uriașă din imagine a fost inventată de inginerul italian Agostino Ramelli în secolul al XVI-lea. Mașinăria răspundea unei simple necesități, aceea de a avea acces la mai multe cărți în același timp. Cam asta face și un ebook reader, nu? Invenția lui Ramelli a fost una destul de simplă.

O roată verticală ce învârtea cărțile în fața cititorului aducând titlul de care avea nevoie. Totul printr-o simplă rotire. Partea cea mai interesantă este, însă, sistemul ce asigura că toate cărțile se vor prezenta în fața cititorului în același unghi. Sistem ce era folosit doar la ceasurile astronomice.

Povestea Roții cu cărți a fost spusă de Ramelli în cartea sa de invenții, publicată în 1588. Inginerul nu a construit niciodată mașinăria, dar acesta a inspirat generații întregi, iar în 1986 faimosul arhitect Daniel Libeskind a făcut o versiune proprie.

2. Suportul de lectură Holloway (Holloway Reading Stand), 1890

Holloway-Reading-Stand-1 Holloway-Reading-Stand-2

În căutarea unei metode confortabile pentru lectură, fabrica Holloway din Ohio a realizat și patentat în secolul al XIX-lea un dispozitiv ce semăna cu o piesă de mobilier, cu un stativ pentru dicționar, un suport de carte, o lampă și o tabletă pentru scris. Compania a testat și a adus îmbunătățiri timp de mai mulți ani acestei invenții, și venea la pachet cu o carcasă pentru dicționare. Prețul? Suportul de lectură Holloway se vindea cu 14 dolari, iar versiunea de top, ce includea și o tablă de șah, costa 15 dolari.

3. Cărți pe bandă de film (Microfilm Book Reader), 1935

Microfilm-Book-Reader

Revista Everyday Science and Mechanics din aprilie 1935 a lansat o ideea interesantă ce avea să revoluționeze viitorul cărților din acele timpuri. Ideea consta în stocarea cărților pe bandă de film. Prin urmare, a fost conceput un suport dotat cu un ecran ce afișa fotografii cu paginile cărților. Ecranul a fost montat pe un stativ reglabil ce includea o lampă, un panou special pentru întors paginile și claritatea imaginii.

4. Enciclopedia Mecanică, 1949

Mechanical-Encyclopedia

În călătoria noastră în căutarea primului dispozitiv digital de citire a cărților am ajuns tocmai până în anul 1949, undeva prin Spania.

Ángela Ruiz Robles, profesoară și scriitoare, a patentat invenția Enciclopedia Mecanică. Aparatul era echipat cu niște bobine între care se puneau cărțile.

În partea stângă avea o serie de alfabete în mai multe limbi. Printr-o simplă apăsare de buton era afișată litera dorită și puteai compune tot felul de cuvinte sau fraze. Cu butoanele din  dreapta-sus puteai crea nenumărate feluri de linii și forme.

Printre opțiunile aceste cărți digitalizate era funcția de mărire, pentru a te concentra asupra unei singure porțiuni de text. Prototipul este expus și astăzi la Muzeul Național al Științei și Tehnologiei din La Coruña.

 5. Calculatorul Xerox Sigma V, 1971

xerox-sigma-v-mainframe-computer

Deși nu a fost conceput pentru cărți electronice, Xerox Sigma V este aparatul cel mai important care a deschis calea cititului electronic. Probabil te întrebi, de ce? Ei bine, pentru că în acest computer, pe 4 iulie 1971, fondatorul proiectului Gutenberg, Michael Stern Hart a creat primul ebook din istorie. Declarația pentru Independență în format electronic a luat naștere atunci.

Povestea acestei prime cărți digitale este cel puțin fascinantă. În 1971, Michael Hart, un pasionat de tehnologie și futurism, a primit acces la computerul Xerox Sigma V al Universității din Illinois. Nevrând să piardă timpul, s-a apucat imediat să se gândească ce să facă cu această oportunitate. Într-un interviu din anul 2002 el a explicat că totul a fost doar o sclipire de moment în timp ce căuta în rucsac după ceva de mâncare și a dat peste o copie a Declarației pentru Independență. A decis să o scrie pe computer și să facă fișierul disponibil pentru toți utilizatorii din rețea, cu specificarea că documentul este gratuit și disponibil pentru distribuire.

Pentru cunoscători, Calculatorul Xerox Sigma V a fost produs de Scientific Data Systems, în 1967, a costat 300.000 de dolari și avea o memorie de doar 16K. Acesta fost donat în 2002 și poate fi vizitat la Muzeul de Istorie a Calculatoarelor.

6. Calculatorul NeXT, 1988

Next-Computer

Ei, și începem să ne apropiem de zilele noastre, dar nu prea mult. Pentru că în 1985, Steve Jobs, co-fondator la Apple, a lansat Calculatorul NeXT. Mai târziu, în 1988, a lansat o stație de lucru ce a făcut posibilă citirea cărților de pe un calculator, cu 25 de ani înainte ca Apple să o facă. Ceva numit Biblioteca Digitală a fost construit în acest computer și avea ca scop stocarea, accesul și folosirea informațiilor, lucru care mergea dincolo de limitarea fizică a cărților clasice.

Broșura de prezentare a lui NeXT descria Biblioteca Digitală astfel: „Imaginează-ți o bibliotecă unde ai putea căuta cuvântul dorit fără a întoarce măcar o pagină. Un loc în care îți poți crea propria bibliotecă digitală, exact cum îți dorești, fără nicio limitare. Profesorii, spre exemplu, și-ar putea crea propria bibliotecă conținând toate lucrările personale.”

NeXT a vizat piața educațională și cea de afaceri, dar compania nu a rezistat. Vânzările au fost foarte scăzute, fiind vândute, în total, aproximativ 50.000 de unități.

Încercarea de a acorda importanță citirii digitale a fost făcută cu un sfert de secol prea devreme, dar este mai important că s-a încercat promovarea cititului electronic mai mult decât prima generație de iPad-uri.

inspirat de: ebookfriendly.com

Scroll to Top