Ce autori contemporani vor fi citiţi şi peste 100 de ani?

În anul 1929, cititorii „The Manchester Guardian” au fost rugaţi să voteze autorii pe care ei considerau că lumea îi va citi şi în anul 2029, iar alesul  lor a fost John Galsworthy, autor care a câştigat Premiul Nobel cu opera „The Forsyte Saga” în 1932, dar care în prezent este nu tocmai cunoscut sau popular. Acest articol aduce în discuţie dificultatea prezicerii unui asemenea proces, fiind greu să îţi dai seama de impactul literar al unui autor referindu-te la  perioade atât de lungi, şi s-a încercat luarea în calcul a câtorva indicii notabile. Chiar dacă noi ştim că această prezicere este destul de improbabilă deoarece se bazează pe şansă, trend-uri şi multe alte variabile ce ţin de viitor, am încercat să aducem la un loc autori contemporani (aici referindu-ne la cei care sunt încă în viaţă) care sperăm să mai fie citiţi şi peste 100 de ani.

Gabriel-Garcia-Marquez1. Gabriel García Márquez

Pe lângă faptul că a scris câteva romane superbe şi faptul că a câştigat Premiul Nobel, Márquez este o figură reprezentativă a „realismului magic”, un stil literar pe care l-a făcut popular prin succesul pe care l-a avut cu opera sa „Un veac de singurătate”. Dacă nu pentru alte motive, măcar din punct de vedere al stilului acest autor va fi studiat şi amintit de-a lungul vremii, cu speranţa că şi popularitatea lui se va schimba în timp.

haruki-murakami2. Haruki Murakami

Murakami prezintă o combinaţie de factori care-i vor menţine munca pe o linie de plutire în anii ce vor urma- este destul de ciudat pentru ca publicul şi criticii literari să-l iubească, este destul de bun încât să scoată best-sellere instantaneu, este o prezenţă constantă pe piaţa internaţională, iar operele sale au un stil aparte. În plus, omul este într-o formă fizică foarte bună ceea ce înseamnă că mai poate trăi încă 100 de ani şi astfel va putea face turnee de publicitate în jurul lumii.

cormac-mccarthy3. Cormac McCarthy

McCarthy deja este un viitor autor legendar, aşa că nu ne este greu să ni-l imaginăm în această postură de clasic al literaturii americane. De asemenea, trei dintre romanele sale au fost ecranizate şi reprezintă nişte filme de succes iar acest lucru îi va asigura longevitatea, sugerează The New Yorker.

Stephen King4. Stephen King

Asemeni lui McCarthy, şi King se poate lăuda cu ecranizările cărţilor sale, filme populare devenite clasice, lucru ce-i va asigura un loc permanent în atenţia lumii. Fără a mai menţiona faptul că omul este un autor prolific şi destul de iubit de publicul său, Stephen King nu va intra în anonimat prea curând.

Lydia-Davis5. Lydia Davis

Aşa cum spune articolul din The New Yorker „nu contează câţi te citesc, ci cine anume o face”. Este adevărat că Lydia Davis nu a reuşit să scoată vreun best-seller, însă ea rămâne preferata criticilor, aşa că noi sperăm să revină, măcar pe plan academic, în atenţia publicului. În plus, se poate observa că şi-a perfecţionat stilul- poveşti scurte- şi va rămâne un model de urmat pentru viitorii scriitori, fie că este vorba de popularitate sau nu.

J.K.-Rowling6. J.K. Rowling

Poate nu toată lumea este de acord, dar noi suntem de părere că mulţi copii, şi chiar şi adulţi, au luat contact cu seria Harry Potter pentru ca autoarea să intre în anonimat. Majoritatea cărţilor pe care le citim în copilărie ajung în mâinile noastre pentru că şi părinţilor noştri le-au plăcut, iar unele sunt de pe vremea bunicilor. Motiv pentru care suntem siguri că şi strănepoţii noştri vor ajunge să citească despre Voldemort.

Toni-Morisson7. Toni Morrison

Deja este o legendă: a primit un Premiu Nobel şi un Premiu Pullitzer, iar de curând se numără printre cei 23 de autori americani care au primit Medalia Prezidenţială a Libertăţii.  Morisson a reprezentat dintotdeauna o influenţă puternică asupra scenei literaturii americane, aducând în lumina reflectoarelor atât o viziune feministă cât şi o viziune a unei femei afro-americane. În 2006, publicaţia The New York Times a lansat o întrebare „celor o sută de scriitori proeminenţi, critici, editori şi altor persoane din lumea literară” care i-au votat romanul „Beloved” al lui Morisson drept „cel mai bun roman fiction al literaturii americane lansat în ultimii 25 de ani”. Acest lucru trebuie să însemne ceva, nu?

Philip-Roth8. Philip Roth

Este deja unul dintre cei mai lăudaţi autori contemporani, iar abilitatea lui de a ajunge atât la public, cât şi la critici, îi asigură poziţia în lista noastră. Şi, în plus, se potriveşte profilului: „autorii care scot doar best-sellere nu o să dureze, dar orice autor are nevoie de măcar unul”. El are mai mult de unul, însă lucrările sale nu sunt după un tipar obişnuit, există un substrat mai complex, dar şi lucruri de suprafaţă uşor de înţeles, reţeta perfectă care-i va asigura un loc în viitorul secol.

Mario-Vargas-Llosa9. Mario Vargas Llosa

Autorul peruviano-spaniol care este de departe cel mai influent autor pe scena lumii, a câştigat Premiul Nobel în 2010. Academia Suedeză a ţinut să-şi explice alegerea spunând că i-au acordat premiul lui Llosa datorită „modului în care acesta a creat o cartografie a puterii şi imaginile tranşante ale rezistenţei individului şi ale puterii de a se revolta şi înfrângerea pe care o resimte”. Noi suntem de părere că o astfel de explicaţie îi va garanta  un loc în literatura vremii.

Doris-Lessing10. Doris Lessing

Te New Yorker sugerează că un mod prin care te poţi asigura că operele tale vor dăinui este „să devii interesant pentru nişte mişcări literare”, lucru care are logică. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai bune autoare la care ne putem gândi, Lessing a abordat atât de multe stiluri (surfism! science fiction! „inner space” fiction!) încât este simplu să-ţi imaginezi că operele ei vor ajunge măcar tangenţial să fie cunoscute lumii intelectuale ca şi exponent al unui anume gen şi stil literar în următorul veac.

Scroll to Top