Cum să te inițiezi într-ale cititului

Din păcate, nu sunt prea mulți oameni care citesc în zilele noastre, iar cauza acestui fapt se poate datora faptului că tinerii sunt obligaţi să citească la școală niște cărți destul de plictisitoare și chiar oribile din anumite puncte de vedere, care nu le instigă interesul. Oricum, cititul poate fi un hobby excelent dacă știi să îți alegi cărțile, iar vara poate fi cel mai prielnic moment să te întinzi pe plajă sau lângă piscină și să te relaxezi cu o carte bună. Cu toate astea, poate fi cam plictisitor, dacă nu chiar obositor, să cauți pe o grămadă de site-uri cu scopul de a găsi o carte potrivită pentru tine, așa că avem câteva sfaturi folositoare (să sperăm) care vă pot ghida spre găsirea și lecturarea unei cărți bune.

Începe cu cărțile al căror film ți-a plăcut

Oricând aud că a apărut un film, primul lucru pe care îl fac e să verific dacă nu cumva acesta are la bază o carte. Poate fi doar „tocilara” din mine, dar nu e nimic mai plăcut decât să citești o carte chiar înainte ca filmul să fi apărut. E adevărat, filmele sunt grozave, dar e incomparabil ceea ce o carte îți oferă față de film. Gândește-te logic, oricât de bun ar fi regizorul filmului, este imposibil să fixeze fiecare detaliu într-un film de 2 ore. Nu-ți face griji, dacă citești o carte înainte să vezi filmul, asta nu îți va „ruina” în niciun fel vizualizarea filmului. Așa că fă-ți o listă cu filmele care ți-au suscitat atenția  și vezi de nu au la bază o carte. (Te asigur, dacă ți-a plăcut filmul, cartea te va încânta pur și simplu.)

Achiziționează-ți cărți audio

Poate că nu citești pentru că nu-ți place să porți după tine vreo carte gigantică sau, poate, cartea îți obosește ochii și-ți dă dureri de cap. Acestea însă nu sunt scuze adecvate pentru a nu fi investit în cărți excelente. Sunt o grămadă de aplicații, astfel încât poți să descarci de pe internet orice carte audio dorești și să o asculți oriunde și oricând. Ești prea ocupat să stai jos și să citești o carte? Ascultă-ți cartea audio ori în drum spre serviciu, ori în cel spre școală.

Creează-ți  un club de lectură cu prietenii

Cititul poate fi o experiență ce îi leagă  pe oameni. O cale ce te poate motiva să citești mai mult este să alegi o carte pe care, atât tu, cât și prietenii tăi să o citiți, iar apoi, când toți terminați cartea, vă adunați laolaltă să discutați toate aspectele cărții respective. Este interesant să auzi părerea fiecăruia în privința cărții și poate fi o „scuză” bună să petreceți timp împreună, să vorbiți și să mâncați câteva gustări delicioase!  Puteți plănui să vă întâlniți o dată pe lună, în fiecare lună, iar o persoană diferită să aleagă câte o carte. O să fii uimit cât de diverși sunteți și cum fiecare percepe cartea într-un mod distinct.

Mai jos am să vă las o listă cu cărțile pe care le-am citit vara trecută și pe care, poate, v-ar plăcea să le încercați, în caz că încă sunteți indeciși:

1. Madame Bovary  de Gustave Flaubert

2. Flori pentru Algernon de Danyel Keys

3. Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee

4. Lumânările ard până la capăt de Sandor Marai

5. Jurnal din anul ciumei de Daniel Defoe

6. Papillon de Henry Charriere

7. Vraciul de Tadeusz Dołęga-Mostowicz

8. Legături primejdioase de Choderlos de Laclos

(„Lecturi de vară, lecturi de seară…”)

Sperăm că v-am fost de ajutor cu aceste idei și, în caz că sunteți deja inițiați într-ale cititului, am fi curioși să ne povestiți cum ați început să iubiți lectura și ce anume v-a instigat să citiți. O vară relaxantă și plină de cărți bune vă doresc!

Sursa: college-social.com

Scroll to Top