Dear John – Nicholas Sparks

The saddest people I’ve ever met in life are the ones who don’t care deeply about anything at all.

 

De cele mai multe ori, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg sau cel puţin aşa spune o vorbă din popor. Aparent şi Nicholas Sparks a gândit la fel, atâta doar că el nu a folosit exact aceste cuvinte. Dear John este o carte care gravitează în jurul conceptelor de iubire adevărată, destin, bunătatea inimii şi luarea deciziei corecte.

În vara lui 2000, John Tyre se afla în permisie când a cunoscut-o pe Savannah Lynn Curtis, iar acea zi nu o va putea uita prea curând. Sărind în ajutorul fetei, John îi recuperează geanta din ocean iar, drept recunoştinţă, Savannah îl invită la focul de tabără organizat de prietenii ei. Acea seară le schimbă amândurora vieţile şi, inevitabil, se îndrăgostesc.

Însă faptul că John este soldat şi este staţionat tocmai în Germania reprezintă o provocare pentru proaspătul cuplu. Deşi John ar fi trebuit să-şi termine serviciul militar la sfârşitul anului următor, niciunul nu a prevăzut evenimentele din septembrie 2001, evenimente ce l-au determinat pe John să-şi prelungească stagiul militar cu încă doi ani, amânând totodată şi împlinirea promisiunii făcută Savannei. Dacă iubirea celor doi va rezista, asta trebuie să aflaţi singuri!

Sinceră să fiu, m-am ţinut destul de departe de orice roman scris de Nicholas Sparks. Nu aş putea să dau o explicaţie prea bună, doar că Sparks este un autor atât de cunoscut şi atât de apreciat, încât mi-a fost frică să nu fiu dezamăgită. Ei bine, acum pot spune că regret că am stat atât de departe de operele sale! Datorită insistenţelor unui bun prieten, Dear John este prima carte de Nicholas Sparks pe care am citit-o, astfel încât reacţiile mele sunt la cald. Am început lectura destul de rezervată, dar, în momentul în care am descoperit stilul plăcut de a scrie şi naturaleţea cu care propoziţiile curgeau, am fost pe loc cucerită.

Povestea este una simplă, comună şi nu tocmai previzibilă. Încă din capul locului am plecat cu ideea că totul va fi în modul X, pentru că aşa curg poveştile de genul acesta, însă Sparks a vrut să demonstreze că va fi în modul Y pentru că aşa este mai bine, fapt care m-a surprins plăcut şi chiar m-am bucurat că nu am întâlnit arhicunoscutul clişeu. Prefer să nu dau mai multe informaţii referitoare la desfăşurarea acţiunii deoarece Dear John este genul de roman în care merită să te avânţi fără a şti ce te aşteaptă. Povestea este una frumoasă, foarte plăcută şi, surprinzător, are un mesaj foarte frumos, chiar nobil. Aş putea să spun că este chiar old-school, dar ştiu că şi în ziua de azi se mai poate ca oamenii să ia aceleaşi decizii ca şi personajele lui Sparks. În schimb, pot să vă dau un sfat: acest roman merită citit pe plajă deoarece atmosfera de vară, soarele, marea, nisipul şi briza caldă vă vor ajuta să simţiţi mai bine povestea!

Deşi nu este tocmai un roman nou, deşi avem parte de o ecranizare de succes, am fost plăcut surprinsă de cât de bine a fost scris. Sparks m-a uimit, chiar se ridică la nivelul aşteptărilor, iar acum pot să înţeleg de ce este atât de apreciat. Nu scrie romane exagerat de siropoase şi mi-a plăcut faptul că povestea de dragoste nu a monopolizat întreaga acţiune a romanului (un alt plus!). Personajele sunt frumos construite, urmărind un tipar verosimil, iar ţinând cont că modul în care se comportă te mai poate uimi, este mai mult decât îi poţi cere unui autor de la romanul său. Finalul este unul potrivit, care-ţi lasă un setiment plăcut şi un zâmbet dulce-amar pe chip. Aşa cum am mai spus, nu este tocmai un roman siropos la care să oftezi duios sau să plângi cu sughiţuri, toate momentele sunt bine alese, cântărite cu precizie, în aşa fel încât povestea te acaparează, dar te lasă totuşi să respiri (dacă vă vine să credeţi că vă puteţi simţi aşa).

Dacă par incoerentă, vă rog să mă scuzaţi, dar cam aşa păţeşti după ce citeşti un roman de al lui Nicholas Sparks: te face să-ţi pierzi cumpătul şi te lasă nesigur pe propriile sentimente. Sună a provocare, nu?

 

În final, recomand acest roman tuturor amatorilor de romane de dragoste, tuturor celor care îşi doresc să simtă o multitudine de sentimente, tuturor celor care încă mai cred că viaţa urmează un tipar prestabilit (deşi veţi descoperi că nu este tocmai aşa), cât şi celor care-şi doresc să înţeleagă de ce Nicholas Sparks este un magician care îţi arată frumuseţea lumii cotidiene. Lectură plăcută, dragii mei!

 

Scroll to Top