Despre arta scrisului, de la George R.R. Martin

Fie că vrem să ne apucăm de scris la modul serios sau doar cochetăm cu ideea, cu siguranţă avem nevoie de un model. Pentru toţi cei care vor să pună mâna pe stilou şi să scrie, să asculte cu atenţie ceea ce spune celebrul autor american, George R.R. Martin, binecunoscut pentru seriile sale fantasy cu succes internațional, Urzeala tronurilor și Regii Nisipurilor.

„Literatura nu are legătură cu democraţia. Oamenii nu pot vota cum să se sfârşească o carte.”

„Cea mai bună carte fantasy este scrisă în limbajul viselor. Este la fel de vie ca orice vis, mai reală decât realitatea… cel puţin pentru un moment… acel moment lung şi magic dinainte de a ne trezi.”

„Tolkien a luat o decizie proastă când a ales să-l readucă la viaţă pe Gandalf. La naiba cu Gandalf.  A avut parte de o moarte onorabilă, iar celelalte personaje ar fi trebuit să continue fără el.”

„Peste 10 ani nimănui nu o să-i mai pese cât de repede au fost publicate cărţile. Singurul lucru care va conta, singurul pe care lumea şi-l va aminti, este cât de bune au fost respectivele cărţi.  Aceasta este singura mea grijă şi întotdeauna va fi.”

„În viziunea mea, arta de a scrie este asemănătoare cu fabricarea unui cârnat; cu toţii suntem mai fericiţi când gustăm din produsul final fără a avea habar în ce a constat facerea lui.”

„Scriem cărţile pe care vrem să le citim. Iar eu vreau să citesc cărţi care sunt minuţios lucrate, pline de senzaţii cât mai detaliate, cărţi care mă fac să simt că fac parte din poveste, nu doar că o citesc. Acţiunea este doar o altă componentă a unei poveşti, dar nu este cea mai importantă. Călătoria este cea esenţială, nu contează doar să ajungi cât mai repede la destinaţie.”

„Unele recenzii au fost foarte măgulitoare, dar seria încă nu este terminată. Sfârşitul trebuie să fie la fel de impresionant ca şi începutul.”

„Lupta dintre bine şi rău este un subiect foarte bun pentru orice fel de carte, în special pentru una fantasy, dar eu consider că această bătălie este dusă şi în inima fiecărui individ şi nu ţine neapărat de răfuiala dintre o armată îmbrăcată în haine albe şi una îmbrăcată în haine negre. Când mă uit la lumea  ce mă înconjoară, observ că majoritatea oamenilor sunt gri.”

„Niciunul dintre noi nu are o poziţie omniscientă; suntem singuri în univers. Auzim doar ceea ce putem auzi… suntem foarte limitaţi. Dacă un avion s-ar prăbuşi în spatele tău, eu l-aş putea vedea, dar tu nu. Acesta este modul în care percepem lumea, iar eu vreau ca cititorii mei să poată să vadă lumea prin ochii personajelor.”

„Există arhitecţi şi grădinari. Arhitecţii fac schiţe şi planuri înainte de a bate primul cui, creează întreg design-ul casei, stabilesc pe unde să treacă ţevile şi câte camere va avea casa. Dar grădinarii doar sapă o groapă, plantează o sămânţă şi aşteaptă să vadă ce va ieşi. Cred că fiecare scriitor este în mare parte arhitect şi grădinar, dar tind să aplece balanţa mai mult într-o parte decât în cealaltă, iar eu, în mod sigur, sunt un grădinar.”

„Eu încerc să-mi fac cititorii să simtă că au trăit povestea pe propria piele. Aşa cum îţi jeleşti un prieten ce moare, aşa ar trebui să jeleşti şi moartea unui personaj.  Ar trebui să-ţi pese.  Dacă cineva este ucis şi tu te duci şi-ţi faci popcorn, asta înseamnă că este o experienţă superficială, nu? ”

„Consider că cel mai important lucru pe care un scriitor începător îl poate face este să citească! Şi nu doar genul de carte pe care vrea să-l scrie, fie că este vorba de fantasy, SF, comedie sau orice altceva, nu contează. Trebuie să citească orice poate!”

„Nu scrie pornind de la universul meu sau al lui Tolkien, lumea Marvel sau Star Trek, sau orice alt univers împrumutat. Fiecare scriitor are nevoie să-şi creeze propriile personaje, propria lume şi intrigă. Să te foloseşti de un peisaj deja creat este calea uşoară de a scăpa de muncă. Dacă nu-ţi lucrezi muşchii de scriitor nu o să poţi niciodată să te foloseşti de ei.”

sursa: buzzfeed.com

Scroll to Top