Perechi în formare – Urs Faes

perechi-în-formareTitlu: Perechi în formare
Autor: Urs Faes
Editura: Univers
Anul: 2013
Pagini: 160
Nota noastră: 8

 


„Nu se uitase inapoi. Copilul nu s-a mai născut.”

Nu ştiu de ce mi-am dorit să citesc această carte, poate din dorința de a mai adăuga un scriitor străin in palmares, sau poate m-a impresionat coperta, sau primele cuvinte ce s-au pliat perfect pe personalitatea mea. Nu ştiu, şi am învăţat că pentru ceva frumos nu trebuie să ceri explicaţii niciodată, trebuie doar să te bucuri că există.

Fiind spuse toate cele mai de sus, nu voi încerca să vă dau prea multe detalii cu privire la acţiunea cărţii pentru că aş risca să dau „prea mult din casă”, aşa că povestea principală cât şi cei care contribuie la săvârşirea ei vor rămâne un mister până când oricine, tânăr sau bătrân, fericit sau melancolic, va încerca să intre în universul lui Urs Faes, acest autor scriind pentru inimi.

Perechi în formare prezintă o poveste de dragoste atipică, o iubire ce acum 16 ani era cu siguranţă una puternică, ce ajunge ca în prezent să existe doar sub forma cuvintelor, nu şi a acţiunilor săvârşite de două persoane. Luscher este doctor la un spital unde majoritatea pacienţilor sunt oameni aflaţi în stadii avansate ale unei boli ce ucide încet, cancerul. Viaţa lui decurge cât se poate de normal, pacienţi, o viaţă intima aproape inexistentă şi o rutină care îl înnebuneşte de-a dreptul.

Asta până când Meret apare în peisaj. Cine este Meret? Ea reprezintă toate visele pe care personajul nostru masculin principal le are încă din ziua în care a descoperit-o prima dată pe băncile facultăţii.

Meret reprezintă, în fapt, femeia pe care nimeni nu o poate uita, un demon cu chip de înger, melancolie amestecată cu bucurie, fericire a lui Luscher dar şi singura persoana pe care acesta nu este capabil să o rupă din viaţa sa. Relaţia pe care cei doi au avut-o în trecut nu pare că s-ar fi şters din mintea bărbatului, aşa încât când se află în faţa a ceea ce el crede că este fişa medicală a lui Meret, lumea începe să se învârtă cu totul.

Având în vedere ca întregul roman este narat din punctul de vedere al bărbatului ce se află în faţa unei situaţii limită, aceea de a-i ascunde femeii iubite faptul că el ştie despre boala ei li să evite acest lucru cât de mult va putea, romanul are schimbări bruşte în ceea ce priveşte sentimentele bărbatului ce trec de la iubire la teama de eşec.

Perechi în formare prezintă adevărata viaţă a oamenilor din zilele noastre, cu toate că din fericire nu toţi dintre noi trecem prin asemenea stări. Consider că acest roman NU are cum să nu ajungă la inima cititorilor, simplitatea cu care este scris dar și ideea acestuia formează un tot unitar, o carte cu adevărat specială ce poate da oricui de gândit.

Scroll to Top