Dezmăţ în unu – Briscan Zara

“Când ajungeam în apropierea satului, lăsam orice orăşenism, orice prejudecată, orice sclifoseală şi deveneam o vietate a acelor locuri. Inspectam locurile mele din jurul casei, mă urcam în copacii mei favoriţi, apoi prindeam câteva găini ca să le mângâi şi să le întreb de viaţă (de fapt, să le felicit că mai sînt în viaţă), scărpinam cîinele după urechi, alintam pisica şi mă aruncam în fîn ca să-mi reîncarc restul bateriilor rămase neîncărcate”

Dezmăţ în unu este un roman autobiografic unde Briscan Zara îşi prezintă aventurile din primii, aproximativ, 25 de ani de viaţă. Romanul său în două capitole -ale vieții, aș putea spune-: Sub muntele Răiuţ şi Fata Morgană Americană. Copilăria și maturitatea. Scrierea ne oferă o experienţă de viaţă a unui aventurier trecut prin multe împliniri dar şi dezamăgiri. În prima parte, Bris, îşi prezintă copilăria. Perioadă care la un moment dat este „nimicită” de un mare eveniment din România, căderea comunismului. Deşi pare a fi un copil cuminte şi ascultător, odată cu împrietenirea sa cu alţi copii, devine din ce în ce mai zvăpăiat, timp în care își dezvoltă la maximum spiritul aventurier. Sunt relatate tot felul de întâmplări, de la cele obişnuite, banale, din jurul blocului, cu băieții, de la oraş, până la cele mai puțin obișnuite, de la ţară, la bunici, numit, deloc întâmplător, Răiuţ.

În această primă etapă, a copilăriei, povestirea este foarte detaliată, într-un stil direct și nonconformist presărat cu mult umor. Paginile parcă se întorc de la sine vrând să-ți dezvăluie mai mult și mai mult. În schimb, cea de a doua parte lucrurile se schimbă, totul se derulează parcă mult prea rapid, protagonistul se maturizează şi nu mai are răbdare să relateze cu aceeaşi bucurie şi intensitate secvenţele din ce în ce mai agitate al propriei vieţi. Este uimitor cât de încântat este autorul de naturaleţea şi simplitatea locurilor din satul bunicilor, loc unde are parte de primele aventuri ale vieții. Prima beţie, prima dragoste care, deşi este Amalia, „arta sărutului” o învaţă de la Zoe şi multe alte peripeţii.

În cea de-a doua parte a romanului Briscan îşi relatează, de data aceasta, aventurile din America, loc unde nu e chiar atât de roz și se vede nevoit să-şi caute diferite job-uri pentru a putea supravieţui. Deşi pleacă din România în speranţa că îşi va deschide propria afacere şi că va deveni milionar, îşi dă seama că nu este chiar atât de uşor. Trece de la constructor la falsificator de obiecte sfinte până la bonă în Florida, după care pleacă în Boston, unde se simte singur. Pentru a îndulci puțin problema decide să-şi cumpere o… păpuşă gonflabilă. Pe care o numeşte Eva.

Neputința de a răzbate pe un tărâm străin, dorul de țară și vechile sentimentele pentru prima lui iubire, Amalia, încep să-și facă loc și îl trimit pe protagonistului nostru înapoi în România. Unde, mai mult ca sigur, va începe o nouă etapă din viața sa.

Briscan Zara, prin romanul său autobiografic, aminteşte de Creangă într-o proporţie mai mare sau mai mică. Nu doar prin protagonistul pe care ni-l oferă şi în care cred că toţi ne regăsim într-un mod sau altul, ci şi prin evidenţierea pasiunii pentru oralitate, care îţi dă senzaţia că romanul este spus, nu scris. Dezmăţ în unu poate fi considerat și versiunea românească a romanului De veghe în lanul de secară de Jerome David Salinger, unde este afişată aceeaşi atitudine, aceeaşi mentalitate şi viaţa este trăită cu aceeaşi spontaneitate şi cu aceeaşi intensitate. Nimic nu lipseşte din romanul vieţii lui Bris: avem două iubiri din registre diferite, pe Amalia şi Zoe, avem o bunică autoritară, prietenii din copilărie cu un entuziasm ieşit din comun, avem copilărie trăită în comunism până la procesul de maturizare care îl poartă până în America unde îşi potoleşte pofta de aventură şi îşi ia viaţa în propriile mâini.

Aşadar, Dezmăţ în unu de Briscan Zara este un roman care ne face legătura cu propria noastră copilărie, în care eu una m-am regăsit în mare parte, de aceea mi-a făcut o deosebită plăcere să îl citesc şi de aceea îl recomand cu căldură tuturor celor care celebrează cu adevărat viaţa şi îşi trăiesc fiecare clipă cu intensitate!

Scroll to Top