Doamna apelor – Philippei Gregory

doamna-apelorTitlu: Doamna apelor
Autor: Philippei Gregory
Editura: Polirom
Anul: 2012
Pagini: 464
Nota: 10/10

Roata norocului e cea care te poate ridica foarte sus sau te poate coborî foarte jos. Mesajul pe care îl transmite este să fim indiferenți față de victorie sau înfrângere, căci pe amândouă le aduce învârtirea roții.

E lucru știut: scrierile Philippei Gregory nu se citesc, se devorează! Celebra scriitoare de romane istorice care tratează istoria Angliei din timpul secolelor medievale, ne încântă încă o dată cu un subiect savuros: misterioasa viață a Jacquettei de Luxemburg, urmașă a Melusinei, zeița apelor.

Acest personaj nu le este întrutotul străin cititorilor Philippei Gregory care au parcurs primele romane din seria Războiului Celor Două Roze, deoarece personajul Jacquettei a fost amintit cu precădere în Regina Albă, fiind mama însăși reginei Angliei, Elizabeth Woodville, căsătorită cu regele Edward al IV-lea.

Jacquetta de Luxemburg atrage atenția tocmai prin faptul că destinul ei este asociat cu figura zeiței apei, Melusina, dintr-o renumită legendă a istoriei Luxemburgului. Se spune că aceasta și-a înzestrat urmașele cu darul Vederii și al prezicerii viitorului, însă Jacquetta a cunoscut și tainele ierburilor de leac, a stăpânit extrem de bine datul în cărți, pe care astăzi le-am numi „tarot” și a fost implicată și în activități legate de alchimie. Drept urmare, viața Jacquettei devine interesantă atunci când aceasta are curajul de a-și utiliza darul în momentele extreme ale vieții ei, în condițiile în care orice asociere cu vrăjitoria era pedepsită, în acele vremuri, cu arderea pe rug.

Destinul Jacquettei a captat interesul și din altă perspectivă: este cunoscută ca fiind ducesa văduvă ce s-a căsătorit cu scutierul răposatului ei soț, înfruntând astfel regulile căsătoriei femeilor din familiile regale, drept pentru care a fost obligată să plătească și o amendă. Un preț mic pentru o alegerea făcută din dragoste, chiar dacă a fost una extrem de riscantă și de contestată.

O anumită scenă din copilăria Jacquettei indică în mod evident că viața îi va fi de departe una extraordinară, plină de surprize și de neprevăzut. Este vorba despre momentul în care copila de atunci extrage din pachet cartea ce-i va schița întreg viitorul: Roata norocului. Întreg destinul Jacquettei îi este conturat de roata norocului, ce a făcut-o martoră la evenimente de maximă importanță de la curtea Angliei, având chiar o anumită influență asupra unora dintre acestea.

Doamna apelor este un roman bazat pe întâmplări reale, pentru care Philippa Gregory a depus un efort considerabil, mai ales în ceea ce privește documentația, deoarece sursele istorice sunt pline de lacune în ceea ce privește personajul Jacquettei. Aici a intervenit imaginația scriitoarei, care a condimentat romanul cu scene fictive, rețeta perfectă pentru o lectură de vacanță: ușoară, imprevizibilă și educativă.

Scroll to Top