Lansare la Iași: Îndrăgostit de Tarkovski

Editura Adenium are plăcerea de a vă învita vineri, 25 octombrie, ora 17:00 la o lansare de carte ce va avea loc în Galeriile Pod Pogor și anume la Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei de Mihai Vacariu, publicată în colecția Punct RO. Eseu. Evenimentul face parte din cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT).

În cadrul acestei întâlniri, veți avea ocazia să participați la discuții despre această carte-manifest, la o dezbatere pe teme tarkovskiene, precum și la vizionarea unor scene din filmele Andrei RubliovOglinda, SolarisCălăuza, Nostalgia și Sacrificiul.

Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei este mai mult decât despre filmele sau cărțile lui Tarkovski, despre omul Andrei Tarkovski sau chiar despre artă în general. Cartea reprezintă, așa cum însuși autorul o descrie într-un interviu acordat Editurii Adenium, un manifest pentru întoarcerea individului către ceea ce face parte, în mod fundamental, din natura noastră: cultură – adică spiritualitate.

Alături de autor, se vor alătura evenimentului invitați speciali din lumea literaturii: Elena Dulgheru, critic de film, preot dr. Nicolae Nicolescu, Bogdan Ulmu, regizor, scriitor și critic de teatru, Liviu Antonesei, director editorial Adenium.

Despre filmele regizorului rus Andrei Tarkovski s-au scris numeroase cărți, în diverse colțuri ale lumii, toate oferind diverse interpretări ale filmelor sale enigmatice și încărcate de simboluri și metafore metafizico-religioase. În cartea sa, Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei, Mihai Vacariu propune o abordare nouă, întrucât eseul nu se constituie ca o nouă încercare hermeneutică, de deslușire a înțelesurilor tarkovskiene, ci este o poveste despre felul în care autorul a „vizionat, înțeles și mai ales trăit” filmele lui Tarkovski în timpul comunismului, dar și în perioada de tranziție a societății românești.

Mihai Vacariu (n. 1967) este licențiat în filosofie (Universitatea din București), are studii în străinătate în filosofie și comunicare și a locuit în Australia pentru o perioadă relativ îndelungată. A publicat articole în domeniile filosofie, comunicare și film, în reviste de specialitate în țară și în străinătate.

Interviul complet cu autorul Mihai Vacariu îl puteți citi pe www.adenium.ro.

tarkovski-FILIT-Iasi

Scroll to Top