Marianela – Benito Perez Galdos

Încă de când am primit această carte am fost într-o relaţie de iubire-ură cu ea, nefiind o fană a literaturii spaniole. Dar, aşa cum se spune: nu judeca o carte după copertă ( în cazul meu, după cel ce a scris-o). Așa am ajuns să citesc Marianela, nefiind sigură că rândurile mă vor captiva, însă au făcut-o !

În spatele Marianelei stă o poveste tragică, Pablo, -unul dintre personajele principale-, s-a născut fără a putea să vadă lumea înconjurătoare, reușind doar să-și imagineze păsările și soarele, iubind oamenii din jurul său pentru ceea ce sunt și nu pentru un chip frumos. Născut într-o familie înstărită, cu un tată iubitor și nicio mamă, personajul va face cunoștință cu lumea satului prin ochii unui „înger” ce-l va călăuzi pe tot parcursul vieții, speră el. Așa cum spuneam, Pablo trăiește alături de tatăl său, persoana cea mai apropiată de sufletul lui, omul care însă suferă enorm pentru că băiatul său nu se poate bucura de averea obținută cu greu.

Am spus mai sus ca Pablo este unul dintre personajele principale, fiindcă cartea poartă numele unei fete, unei orfane ce și-a pierdut frumusețea la scurt timp după ce mama ei a murit, o fată de doar 16 ani ce-i este ghid băiatului, Marianela. Ea, ființa pentru care Pablo ar renunța la orice, se îndrăgostește nebunește de acesta, de inteligența de care dă dovadă și de faptul că el o consideră frumoasă doar pentru că o iubește.

Acțiunea cărții se schimbă brusc când în sat apare un doctor ce se presupune că va reuși să-i redea lui Pablo vederea. Atunci totul se întoarce pe dos pentru Marianela, teama de a fi respinsă dar și iubirea nemărginită îi macină sufletul, unica ei dorință rămânând însă să-și poată petrece întreaga viață alături de baiatul ce nu o considera nici proastă și nici “bună de nimic”.

Nu voi intra mai mult în detalii pentru că acestă carte merită citită de fiecare dintre noi, de cei ce-şi folosesc ochii pentru a vedea adevărata frumuseţe, de cei ce vrem să gândim singuri şi să ne bucurăm de propriile decizii. Marianela este o carte ce poate fi citită de oricine, la orice vârstă atâta timp cât tu, cel ce-i vei cunoaşte pe cei doi protagonişti, îţi vei deschide ochii sufletului.

Scroll to Top