Șapte povești de călătorie

Viața fiecăruia dintre noi poate fi asemănată cu o călătorie.

Nu știm pe cine putem întâlni în călătoria noastră, cine se va alătura călătoriei și cine va rămâne până la sfârșitul ei. Nu vom ști niciodată cât de lungă va fi călătoria noastră prin lume și nici când și unde se va termina. Cu fiecare călătorie pe care o parcurgem, viața ne dă o lecție, mereu învățăm ceva nou, despre noi, despre prietenie, despre iubire, despre ură și, de ce nu, despre viață.

Antologia Șapte povești de călătorie din colecția Damen Tango, publicată la Editura Nemira este o recomandare de carte pentru orice călător în această lume. Volumul cuprinde șapte povești de călătorie diferite, unele de dragoste, altele triste dar și amuzante, semnate de unii dintre cei mai importanți autori ai lumii.

Prima poveste, „Călătoria la Madrid” de Giacomo Casanova înfățișează necesitatea unui domn francez de a călători la Madrid, spre o nouă dragoste și spre o nouă viață. Mă duceam într-o țară unde trebuia să fiu cuminte și să fiu cu ochii în patru.

D.H. Lawrence înfățișează povestea unor călători anonimi, care descoperă frumusețea locurilor, noi peisaje, dar și diferite obiceiuri ale oamenilor din diferite zone. Pasionați de călătorii, cei doi soți explorează cât mai multe zone din Europa, cu trenul, detaliind astfel fiecare locșor, fiecare cultură și fiecare cetățean pe care îl vedeau. Albii mari de râuri, ca niște vaste deșerturi din piatră, curg spre mare, bărbați călare pe măgari își croiesc drum de-a curmezișul, iar femeile stau în genunchi și spală rufe.

Următoarea poveste, de Anton Cehov,  este una amuzantă. Undeva prin Rusia un muzicant se îndrepta spre vila unui prinț, unde se sărbătorea o logodnă. Trecând pe lângă un râu, muzicantul s-a gândit să se scalde, astfel când a ieșit din apă hainele-i dispăruse. Cum s-a sfârșit această poveste tragicomică, ei bine, vă las pe voi să descoperiți.

În „Fantoma din Orient”, Loti călătorește spre Turcia pentru a-și căuta iubita pierdută cu mult timp în urmă. Încrezător în forțele proprii, bărbatul începe să caute indicii lăsate de femeia iubită, încercând astfel să o găsească. Oare va reuși?

Deși pare greu de crezut, unele temeri pot fi „vindecate” doar  călătorind. În această situație se află personajul din ”Doi într-un tren” de Rudyard Kipling. Încercând să scape de anumite temeri, Conroy merge la doctor, care îi recomandă o călătorie cu trenul, în doi, cu o femeie în aceeași situație. Pacientul este de acord într-un final cu acest ”remediu” și își încearcă norocul în această călătorie aranjată.

S-a hotărât, carevasăzică…

Madam Georgescu – Mița Georgeasca – cu d. Georgescu – Mihalache pleacă la Sinaia cu trenul de plăcere, însă de mult madam Georgescu a promis „puiului” să-l ducă și pe el o data la Sinaia. Ați ghicit, Caragiale! Da, ați auzit bine, următoarea poveste se numește „Trenul de plăcere”, semnată de bătrânul Caragiale. Așadar, familia Georgescu se hotărăște să plece la Sinaia. Odată ajunși, peripețiile se țin lanț, iar amuzamentul nu pare să lipsească din această poveste.

Ultima, dar nu cea din urmă poveste este „Întoarcerea acasă” de Anthony Trollope, unde este înfățișată călătoria unei familii spre casă. În general se crede că oamenii care stau acasă, prețuiesc cel mai mult bucuriile căminului și toate plăcerile acestei atât de îndrăgite instituții.

Acestea sunt, pe scurt, cele șapte călătorii cărora vă puteți alătura și însoți fiecare personaj până la sfârșit.

Scroll to Top