Povești cu și despre femei – Michelle Jackson & Juliet Bressan

povesti-cu-si-despre-femei

Titlu: Povești cu și despre femei
Autor: Michelle Jackson & Juliet Bressan
Editura: Nemira
Anul: 2013
Nota: 9/10

 

 

Încercați să vă imaginați cum ar fi dacă ați putea cere sfatul tuturor femeilor din lume! Încercați să vă imaginați izvorul nesecat de înțelepciune din care v-ați putea adăpa dacă ați putea vorbi „la un suc rece” cu femeile din întreaga lume! […] Ne-am propus să găsim o modalitate de a pătrunde în mintea femeilor și de a aduna toate experiențele lor într-o carte… o carte scrisă de femei pentru femei.

Povești cu și despre femei este o carte de non-ficțiune, publicată de editura Nemira în secțiunea Noutăți și are drept coordonatoare pe Michelle Jackson, scriitoare, profesoară, designer vestimentar, și Juliet Bressan, scriitoare și medic.

Ceea ce este cu adevărat remarcabil la Povești cu și despre femei, dincolo de conținut, este modul în care a fost cartea alcătuită. Totul a început dintr-o conversație între Michelle și Juliet care s-a extins apoi în cercul lor de prietene, pentru ca în final să devină o adevărată comunitate feminină online pe rețeaua de socializare Facebook, unde a luat amploare. Aici, au fost puse în discuție diferite subiecte, la care au participat aproximativ o mie de femei de orice vârstă, predominant din Anglia, Irlanda, Scoția, Australia și SUA: medici, profesoare, scriitoare, coafeze, funcționare, nutriționiste, artiste, manechine, pensionare, studente, mame, fiice, bunice, iubite, soții, amante etc.
Cartea reprezintă de fapt o colecție de experiențe de viață, din cele mai diverse, prin care o femeie poate să treacă la un moment dat în călătoria sa prin viață. De aceea, sunt abordate teme ca prietenia, dragostea, sexul, sănătatea, frumusețea, cariera, banii, copiii și spiritualitatea, acestea fiind și principalele aspecte care ne pun în dificultate și uneori stau chiar și în calea împlinirii noastre personale.
Un aspect controversat iese în evidență și anume faptul că noi, femeile, dispunem de o anumită libertate de care nu suntem încă pe deplin conștiente din cauză că dintotdeauna contextul socialo-religios ne-a reprimat-o, mai mult sau mai puțin, prin discriminare. De aceea, noi suntem prea preocupate fie să avem grijă de alții fie să ne întrebăm ce cred cei din jurul nostru, neglijându-ne pe noi însene și dorințele noastre.
Citind această culegere de „filozofii de viață feminine”, devii cumva mai introspectivă, ceea ce poate fi salutar pentru unele dintre noi, afli anumite răspunsuri la întrebări pe care nu ai avut curajul să le adresezi cuiva până acum, înveți din greșelile altora, îți sunt dezvăluite secretele unor femei care au depășit anumite situații extrem de delicate sau au trecut prin ceea ce poate treci și tu chiar în acest moment. De pildă, te-ai întrebat vreodată de ce punem noi accentul atât de mare pe frumusețea exterioară? Ei bine, uite o viziune la care poate nici nu te-ai gândit: frumusețea pe care o căutăm sau pe care ne-o însușim reprezintă un alt aspect al dorinței noastre de a transforma lumea într-un loc mai bun. Alte câteva opinii extrem de sugestive legate de frumusețe, prietenie respectiv sănătate care mi-au reținut atenția:

Cred că inteligența este mai importantă decât frumusețea. Aceasta din urmă dispare cu timpul, dar, dacă ești inteligentă, poți găsi diverse metode s-o păstrezi ceva mai mult.

Valerie, autoare, Comitatul Kildare

 Oamenii uită ce-ai spus – a scris Maya Angelou – uită ce-ai făcut, dar nu uită niciodată cum i-ai făcut să se simtă. Asta este și părerea mea.

June, 38 de ani, jurnalistă, Comitatul Dublin

 Știați că un copil râde cam de patru sute de ori pe zi, iar adulții doar de cincisprezece ori? Ce facem cu restul de trei sute optezeci și cinci de râsete pierdute? Vă rugăm să remediați situația, lumea are nevoie de ajutorul vostru!

Michelle & Juliet

Ideea generală care reiese din carte sugerează ca noi, femeile, să nu ne pierdem simțul identității și al individualității, să ne acceptăm așa cum suntem și să ne iubim imperfecțiunile, pentru că uneori tocmai acestea ne conferă frumusețe. Mai mult decât atât, trebuie să învățăm să trăim clipa prezentă, să păstrăm lângă noi oamenii care ne sunt dragi și de la care avem ce să învățăm îndepărtând „prietenii toxici” și nu în ultimul rând să ne permitem libertatea de a ne exprima propria personalitate, bineînțeles, fără a-i deranja pe cei din jurul nostru.

Povești cu și despre femei este o carte antrenantă, instructivă, dar și motivațională pe care o recomand tuturor femeilor, în special celor tinere, care au nevoie de sfaturile și înțelepciunea celorlalte reprezentante ale sexului frumos în luarea celor mai bune alegeri acum, la începutul aventurii prin viață. Asta nu înseamnă că lectura nu este potrivită femeilor adulte, ci dimpotrivă, ar fi o deosebită delectare mai ales pentru cele care au nevoie de un impuls pentru a face o pauză de la rutina zilnică, a-și trage răsuflarea un moment și de a porni din nou, dar într-un ritm mai puțin alert, bucurându-se în același timp de micile plăceri cotidiene, care nu sunt decât sarea și piperul unui trai echilibrat și împlinit.

Scroll to Top