Calomnii mitologice. Fărâme din conferinţe nerostite – Octavian Paler – Recenzie de Florin Buzdugan
An: 2007
Pagini: 364
Editura: Historia
Calomniile mitologice –motiv să le citeşti!
Dacă citeşti cartea lui Octavian Paler, Calomnii mitologice. Fărâme din conferinţe nerostite, să nu te apuci dacă nu ai o bază mitologică bună.
Cartea este mai mult o abordare eseistică a miturilor şi a felului în care au fost ele interpretate de-a lungul timpului. Acest roman, de mi-e permis să-l scriu aşa, se deschide cu argumentul autorului faţă de titlul, subiectul şi felul în care sunt abordate miturile prezente în roman. De asemenea, este prezentă şi o scurtă biografie a autorului, prin care ni se recomandă şi ni se prezintă începuturile timide ale acestuia într-ale scrisului.
Dacă aţi crezut că Don Juan a fost un inegalabil cuceritor, citiţi romanul şi veţi afla că de fapt el a fost un fricos, i-a fost frică să se aşeze la locul său. De aceea a intrat în mit, prin numărul impresionant de femei pe care le-a sedus, 1003.
Probabil credeaţi că Roma a căzut din cauza barbarilor, însă v-aţi gândit probabil că Roma ar fi căzut din propria ei greutate, că ajunsese la o aşa mare parvenire şi mediocritate, încât (de)căderea ei era inevitabilă? Dar de Narcis?
Desigur, ştim cu toţii că el s-a sinucis din cauza faptului că şi-a văzut chipul reflectat într-o fântână, şi că a dus dincolo de fizic maxima „Cunoaşte-te pe tine însuţi.” Dar cine s-a gândit că poate datorită înfumurării sale în ce privea femeile (misoginism mitologic), zeiţa Nemesis s-ar fi supărat pe el şi a hotărât ca el să moară la vederea chipului său în apa unei fântâni dintr-o pădure mitologică?
Şi ar fi multe de spus, despre Don Quijote, despre Barbari, despre Procust, care se presupune că îşi nivela victimele pe două paturi, unul mai mare şi unul mai mic. Dar poate că el nu a fost doar un tâlhar, ci şi un profesor de estetică. Cine ştie?
Sau poate că misterul edenic nu este chiar un mister, ci poate este şi el un mit calomniat. Explicaţia o găsiţi în acest roman eseu, pe care Octavian Paler vi-l întinde spre a-l lectura şi a-l combate, într-un fel sau altul, în ce priveşte abordarea miturilor.