Salvarea Templierilor – Raymond Khoury

Salvarea templierilorTitlu: Salvarea Templierilor
Autor: Raymond Khoury
Editura: Nemira
Anul: 2012
Pagini: 520
Nota noastră: 9/10

 

„Aici nu e vorba de a convinge pe cineva de ceva. Cei care cred că fiecare cuvânt din Biblie a fost scris de însuşi Dumnezeu, nu pot fi convinşi oricum.”

Dacă romanul de debut Ultimul Templier al lui Raymond Khoury a reuşit să-mi captiveze atenţia, ei bine, cel de-al doilea roman Salvarea Templierilor unde se continuă povestea, mi-a stârnit şi mai mult interesul, dovedindu-se mai intens, mai plin de acţiune şi mister decât predecesorul său.

Frumoasa Tess Chaykin este răpită de către Mansoor Zahed, un agent secret iranian şi ucigaş plătit, cu scopul de a-l determina pe agentul Sean Reilly să fure un manuscris pentru el, din arhiva secretă a Vaticanului. Sean este nevoit să se conformeze şi după multe înfruntări cu poliţiştii şi gărzile elveţiene, face rost de manuscris şi îl înmânează teroristului în schimbul eliberării lui Tess. Deşi reuşeşte să o salveze, Sean este indignat de faptul că teroristul fuge cu acele documente importante care îl vor conduce la secretul templierilor. Încă o dată Tess şi Reilly fac o echipă excelentă urmând indiciile istorice pentru a descoperi comoara şi pentru a rezolva misterul templierilor.

Raymond Khoury deja ne-a obişnuit cu stilul lui: povestea prezentată pe două planuri temporale – trecut şi prezent – ce se menţin şi se întrepătrund natural, ritmul alert, intrigi, dar şi mistere ce sunt greu de pătruns. Dacă în Ultimul Templier autorul a ales să-i poarte pe cei doi protagonişti, agentul FBI Sean Reilly şi arheologul Tess Chaykin prin Turcia şi Vatican pentru a-l urmări pe William Vance şi pentru a descoperi faimoasa Evanghelie scrisă de Iisus Hristos, în Salvarea Templierilor Reilly este nevoit să alerge după un adversar mult mai puternic, Mansoor Zahed ce este în stare să expună secrete pe care biserica catolică preferă să le ţină departe de ochii credincioşilor.

Bineînţeles, Zahed are motive întemeiate să-i urască pe americani, de unde şi dorinţa de a le face rău, folosindu-se de orice mijloace pentru a-şi duce planul la bun sfârşit.

Acţiunea este pur şi simplu ameţitoare, povestea este creată în aşa fel încât să nu te poţi opri din citit după doar un capitol, au loc răpiri, explozii capcană, urmăriri, mistere greu de elucidat, detalii din abundenţă, elemente caracteristice lui Khoury. Astfel, autorul foloseşte o tehnică inteligentă pentru a ţine cititorul în suspans dar şi pentru a-l implica în acţiune, transformându-se aşa cum îmi place mie să spun, într-o „plăcere vinovată”.

Scroll to Top