Scenariu pentru happy-end – Matthew Quick

„Viața nu e un film călduț de familie. În realitate, lucrurile sfârșesc adesea prost.”

Fiecare dintre noi și-a imaginat măcar pentru o clipă cum va arăta viața peste 10-20 de ani, și, mai mult ca sigur, viitorul sună destul de frumos și de incitant în imaginația fiecăruia dintre noi. Dar, pentru că întotdeauna există un „dar”,  uneori, prezentul este cel mai prețios lucru pe care îl avem, vom deschide ochii într-o zi, peste 10-20 de ani, așa cum am spus mai sus, și ne vom da seama că viața ne-a taxat pentru fiecare greșeală pe care am făcut-o, voit sau nu.

Pat nu este un bărbat obișnuit, chiar dacă el încearcă din răsputeri să devină unul. Internat într-un ospiciu pentru cei cu boli mintale, acesta încearcă să-și schimbe viața radical pentru a fi pe placul soției sale, Nikki. Pe toată durata căsniciei lor, personajul nostru principal a trăit ca într-un joc de domino, în fiecare zi mai adăuga câte o piesă, până când, într-una din zile, viața lui a luat o întorsătură groaznică. Ce îl mai ține în viață pe acest bărbat? Dorința de a evolua, de a deveni un om ca toți ceilalți, de a o recâștiga pe soția sa; toate acestea nu arată nimic altceva decât speranța unui om care nu mai are nimic.

Externat din ospiciu și întors în casa părintească, Pat are un adevărat șoc: pozele de la nunta sa au dispărut și toți apropiații se poartă cu el ca și când au trecut ani întregi de la tragicul incident ce l-a luat departe de soția sa (incident de care bărbatul nu-și amintește mai nimic).

Chiar dacă la prima vedere Scenariu pentru happy-end prezintă o lume în degradare, un bărbat care din punctul de vedere al societății nu se poate bucura de o viață normală, cartea va sublinia faptul că fiecare om cu o voință de fier poate să-și croiască un viitor mai bun. Lumea lui Pat se schimbă când apare Tiffany, verișoara unor prieteni de familie, ce va fi un liant între trecutul și viitorul personajului nostru, cu toate că și ea suferă de depresie și duce în spate o poveste, poate, mai tragică decât a personajului nostru masculin.

Cartea, cu toate că se bazează în principal pe momentele triste ale vieții personajului nostru, evidențiază relațiile pe care acesta le are cu familia sa: cu mama mult prea grijulie, cu prietenul cel mai bun, fratele sau chiar tatăl cel ursuz, care se lasă influențat de scorurile meciurilor de la TV.

Cartea poate fi citită de oricine are în palmares o listă lunguță de „lecturi suplimentare”, și spun acest lucru pentru că în interiorul ei o să găsiți numeroase spoilere din cărți renumite. Lectura este ușoară, autorul descriind totul într-un ritm alert, poate că singura obiecție pe care trebuie să o fac este aceea că, fiind fată, niciodată nu mi-a plăcut fotbalul american, așa că acele pagini pline de explicații despre acest sport nu mi-au făcut o deosebită plăcere.

Scroll to Top