Second Life – S. J. Watson

Second life reprezintă un thriller psihologic care ridică întrebări oricărui individ care îl citește. Capacitatea unui personaj de a trăi o viață dublă, dependența față de mediul on-line și de alte vicii, în paralel cu liniștea din interiorul unei familii, a unui soț și a unui copil pe care îi iubește.
S. J. Watson este autorul care a adus în prim-plan un alt roman devenit bestseller, anume Before I go to sleep [Înainte să adorm], iar prin Second life autorul păstrează amestecul stimulativ de crimă și mister pentru un nouă scriere de succes.
Romanul este organizat pe capitole scurte, însă aș tinde să-l structurez în două mari părți: prima va cuprinde secțiunea de început în care este prezentată viața Juliei, protagonista romanului, și a celor din jurul său, iar a doua va cuprinde seria de întâmplări care se scurg fulgerător în mediul on-line și dincolo de el.
Începutul subtil al romanului nu prevede ce urmează să se întâmple. Julia merge într-o galerie de artă pentru a vedea o fotografie anume, un portret intim, în oglindă, al lui Marcus, care o proiecta în anii petrecuți în Berlin. Își petrece ziua în mod firesc, se întâlnește cu prietena ei, Adrienne, apoi merge acasă. Odată ajunsă acolo, în casa ei se aflau mai mulți polițiști care tocmai i-au spus că sora ei, Kate, a fost ucisă în Paris, acolo unde aceasta locuia. Din acest moment, viața lui Kate a început să atârne de un scop care nu-i dădea pace. Înainte de acest eveniment, Julia era o femeie care-și urma cursul statornic al vieții alături de soțul ei, Hugh, și de copilul lor, Connor. Cel puțin, așa ar fi părut la o primă impresie. Connor era fiul surorii ei, însă dat fiind faptul că aceasta l-a născut la șaisprezece ani, Julia l-a adoptat și a avut grijă de el împreună cu soțul ei.
La două luni după moartea lui Kate, Julia încă nu avea nicio noutate despre motivul crimei, astfel încât se hotărăște să plece în Paris, unde se va întâlni cu Anna, o prietenă apropiată a surorii ei, și unde va încerca să afle singură motivul pentru uciderea lui Kate.
Unul dintre primele lucruri pe care Julia le află despre sora ei este că aceasta își petrecea mult timp on-line și în scurt timp ea va primi acces cu datele lui Kate la o rețea de întâlniri. În acest moment, Julia va fi cea care va intra într-un joc în care ea va crede că reconstituind pașii lui Kate va afla cine și de ce a ucis-o, însă în care va fi atrasă atât de mult încât însăși viața ei va fi amenințată.
Firul acțiunii începe să devină din ce în ce mai tensionat, Julia avântându-se într-o lume din ce în ce mai incertă și mai critică. Thrillerul începe odată cu dependența de viața on-line, de pericol, de neîncrederea în cei din jur, de cunoașterea unui bărbat, Lukas, de alcool, de sex virtual și de alte vicii. O a doua viață începe să se deruleze în fața Juliei care ne transpune în prima parte a romanului când sunt menționați anii petrecuți în Berlin. Această transformare vine cu alte consecințe care nu vor consta doar în distanțarea de soțul și de copilul ei, ci tragismul va fi accentuat:
„Simt că în mine a fost stârnit ceva, o dorință complicată, dar imposibil de negat. Mă las în voia ei. Mă gândesc la Lukas. Deși simt că e o trădare. Ești frumoasă, mi-a spus el, iar încântarea pe care am simțit-o a fost foarte instantanee și autentică. Mi-l imaginez spunând-o iar și iar: Ești frumoasă, ești minunată, te vreau, dar în câteva clipe, din cine știe ce motiv, se transformă în Marcus.”
Avântată între pasiune, dorință, patimă, viciu cu Lukas și banalitate, pragmatism și superficialitate cu Hugh, Julia trăiește într-o vinovăție care se va adânci și care va oferi un final neașteptat.
Romanul lui S. J. Watson poate fi prezentat ca un thriller psihologic care analizează pas cu pas viața din spatele scenei umane, în care există locuri mai puțin luminoase în care, odată ce intri în mediul on-line, pierzi controlul asupra lucrurilor și ce se întâmplă dincolo de această fereastră poate avea sau nu un statut de adevăr.

Scroll to Top