Totul are o explicație – John Brockman

„Probabil cea mai mare plăcere în știință o produc teoriile care deduc soluția unui puzzle complex într-un mod surpinzător, extrăgând-o dintr-un set restrâns de principiile simple.”

De la înființarea sa, în 1981 și până în 1996 Clubul Reality și-a desfășurat activitatea în diverse localuri. Începând cu 1997, John Brockman, fondatorul, a mutat activitatea Clubului Reality în mediul online, care reunește și astăzi, sub denumirea de EDGE, cele mai sclipitoare minți din domenii precum biologie, genetică, știința computerelor, neurofiziologie, psihologie, cosmologie și fizică.

Ce înseamnă EDGE? Ei bine, poate avea mai multe înțelesuri, dar cel care deservește contextului nostru face referire la o „graniță”, mai exact o graniță sau o limită a cunoașterii, ce se dorește a fi împinsă cât mai departe, în fiecare zi. Pentru ca toată activitatea, ce stă acum sub egida EDGE, să devină mai interesantă, John Brockman a propus ca fiecare ediție aniversară să fie „sărbătorită” printr-o întrebare, aleasă împreună cu câțiva susținători.

Astfel, Întrebarea anuală EDGE este o întrebare ce îi vine în minte, de regulă, în miez de noapte vreunuia dintre noi sau dintre corespondenții noștri. Nu e ușor să vii cu o întrebare. … Căutăm întrebări care să inspire răspunsuri neașteptate – care să-i determine pe oameni să gândească lucrurile altfel decât ar face-o în mod normal. După cum spune John Brockman în prefața acestei cărți.

În antologia aici de față avem întrebarea anului 2012. Care este, pentru tine, cea mai profundă, elegantă sau frumoasă soluție? Întrebare la care vor încerca să răspundă cele 192 de minți luminate. Susan Blackmore, Brian Eno, Steven Pinker, John Tooby, Jared Diamond, Martin J. Rees, Richard Dawkins, Nassim Taleb, Daniel C. Dennett sunt doar câteva dintre marile nume prezente în carte. Aceștia îți vor schimba radical percepția asuprea lumii, provocându-ți mintea să depășească anumite limite ale cunoașterii.

Putem numi selecția naturală evoluție? Este recunoașterea tiparelor o soluție? Ce sunt iluziile optice și cum reușesc ele să ne „păcălească” de fiecare dată mintea? Inconștientul poate deveni mai puternic decât conștientul? Care este legătura dintre electricitate și magnetism? Sunt doar câteva dintre întrebările la care vom găsi o simplă și elegantă explicație în paginile antologiei.

Și totuși, chiar dacă vorbim aici de niște genii, de niște părinți ale unor domenii de puțini înțelese și chiar dacă la prima vedere pare ceva extrem de complicat, răspunsurile la întrebarea anului din Totul are o explicație sunt scurte, compuse din termeni comuni și uneori chiar amuzanți, devenind astfel o lectură plăcută și serioasă în același timp.

Dacă vrei noi subiecte de discuție, noi persoane pe care să le urmărești și o nouă percepție asupra a ceea ce te înconjoară, îți recomand lucrarea lui John Brockman, va fi o lectură mai mult decât interesantă.

Scroll to Top