Ultimul Templier – Raymond Khoury

raymond-khoury_ultimul-templier_color

Titlu: Ultimul templier
Autor: Raymond Khoury
Editura: Nemira
Anul:  2006
Pagini: 567
Nota noastră: 10/10

 

Bărbatul se uită captivat la bizarul mecanism încă vreo câteva secunde, cu veneraţie parcă, după care murmură câteva cuvinte, abia audibile : Veritas vos libera…

Ultimul templier este romanul de debut al lui Raymond Khoury,  unde povestea  este centrată de un secret al Templierilor, despre care se zvoneşte că are puterea de a zgudui o lume întreagă.

Premisa romanului pleacă de la un jaf al Muzeului Metropolitan din New York, unde erau expuse nenumărate obiecte de artă cu o mare valoare istorică, aduse din mai multe colţuri ale lumii, printre care şi Vatican. Cei patru cavaleri care au atacat muzeul au profitat din plin de evenimentul grandios organizat special pentru a sărbători dezvelirea unui important exponat, intitulat  „Comorile Vaticanului”, care reprezenta cheia cu care se putea dezvălui un secret ce va distruge  însuşi creştinismul. Artefactul este furat de către cavaleri, lăsând în urmă câţiva morţi, muzeul distrus şi un mare semn de întrebare.

Aşadar, este pusă în mişcare o anchetă de către FBI, care ne ţine cu sufletul la gură până la ultima pagină dezvăluindu-ne treptat părţi interesante din istoria Ierusalimului şi din Ordinul Cavalerilor. Sean Reilley, cu o experienţă în anti-terorism, este anchetatorul principal în acest caz, la care se alătură şi frumoasa Tess Chaykin, un arheolog pasionat de Istoria Templierilor care a asistat împreună cu mama şi fiica ei la  teribila scenă din acea seară.

În același timp,Vance Williams, un arheolog dezamăgit de viaţă şi de principiile bisericii catolice, reprezintă personajul negativ, care participând la jaf, încearcă să găsească indicii care să-l conducă atât la comoara templierilor, cât şi la dezvăluirea marelui secret al templierilor. Desigur, nu putea lipsi un reprezentant al Vaticanului şi anume De Angelis, care spre deosebire de Vance, recurge la diferite mijloace, nu tocmai „religioase” pentru a împiedica aflarea comorii şi a aducerii la cunoştinţă întregii lumi a adevărului despre aceasta şi despre templieri.

Formând un cuplu echilibrat, Sean şi Tess pornesc într-o cursă nebunească de-a lungul a trei continente pentru a recupera secretul pierdut al Templierilor. Deşi cei doi trec prin multe peripeţii, au parte de urmăriri, focuri de armă, multe descoperiri, dar şi de călătorii prin ţinuturi superbe, reuşesc într-un final să-şi atingă scopul şi să transforme această colaborare într-o frumoasă poveste de dragoste.

Autorul are grijă să ne amintească faptul ca principiul de bază a Cavalerilor Templieri face parte şi din viaţa noastră – Veritas vos libera (Adevărul ne va elibera).

Romanul Ultimul Templier este o poveste cu o istorie interesantă, plină de suspans, cu un ritm alert și capitole scurte cu bogate imagini vizuale ce-ți vor pune imaginația la încercare. O alegere perfectă pentru o lectură de vacanţă!

Scroll to Top