Vladimir Nabokov, mici frânturi de viață

Vladimir Nabokov, născut la data de 22 aprilie 1899, a fost un scriitor de origine rusă, foarte cunoscut, de altfel, la nivel intențional. Familia sa aparținea aristocrației și a fost nevoită să emigreze în timpul revoluției bolșevice, iar în 1922 tatăl scriitorului este ucis, de un fanatic rus, la Berlin. Născut la Sankt Petersburg, într-o familie cu blazon, Nabokov își descoperă de timpuriu diverse talente: învață foarte bine franceza, engleza și germana, este pasionat de pictură, de șah, de entomologie și de literatură (publică un prim volum de versuri la 15 ani). Exilat, își încheie studiile la Cambridge, iar în 1922 se mută la Berlin, unde publică în gazetele emigrației ruse sub pseudonimul Sirin. Romanul Lolita, publicat în 1958 și în America, unde provoacă scandal, rămâne cea mai cunoscută carte semnată de Vladimir Nabokov.

Lăsând deoparte datele biografice, vă prezentăm câteva citate ale scriitorului rus, care, poate, vă vor da un imbold să-l citiți, în cazul în care nu ați făcut-o încă:

1. Literatura este pură invenție. Ficțiunea este ficțiune. Să spui că o poveste este o „poveste adevărată” este o insultă atât la adresa artei, cât și la adresa adevărului.

2. Cerneala? Un drog!

3. Un cititor bun, admirabil, se identifică nu cu băiatul sau fata din cartea pe care o citește, ci cu mintea ce a conceput și scris acea carte.

4. Un scriitor ar trebui să aibă precizia unui poet și imaginația unui om de știință.

5. Geniu este un african care visează la zăpadă.
 
6. Stilul și structura sunt esența unei cărți. Marile idei sunt bune de dat la porci.

7. Gândesc ca un geniu, scriu ca un autor distins și gândesc ca un copil.

8. Satira este o lecție, parodia, un joc.

9. Plăcerea de a scrie corespunde exact plăcerii de a citi.

10. Literatura nu s-a născut în ziua în care un băiețel ce plângea a venit strigând „lupul, lupul”, cu un mare lup la picioarele sale, ci în ziua în care un băiețel ce plângea a venit strigând „lupul, lupul” cu nici urmă de lup înapoia sa.

Da, dragilor, acesta este Nabokov, care, ca orice scriitor, ne oferă o părticică din el cu fiecare gând așternut pe hârtie.

surse: wikipedia.orgazevedosreviews.com

Scroll to Top