Fantoma – Fred Burton

Titlu: Fantoma
Autor: Fred Burton
Editura: Curtea Veche
Anul: 2009
Pagini: 335

Recenzie trimisă de Dragoș Chițac.

Inainte de toate, și înainte de a analiza cartea trebuie să analizăm autorul. Fred Burton este un agent de contraterorism, și a ajutat la crearea și conducerea Diviziei de Contraterorism a Serviciului de Securitate Diplomatică din cadrul Departamentului de Stat SUA. Cu astfel de nume trebuie ca această divizie să aibă și o istorie pe măsură. Această istorie este redată de autor în cadrul ‚Fantomei’.

Pe lângă consemnarea unui lung șir de atentate, asasinate, comploturi, asedii și lovituri militare, această carte oferă o perspectivă nouă asupra lumii spionajului. Despre această lume autorul spune că este o lume în care informația, intuiția și discernământul pot conduce la evitarea sau la preîntâmpinarea unor catastrofe.

Mesajul central al acestei cărți este: informația înseamnă întotdeauna putere. Autorul ne arată, printre altele, cum s-a făcut trecerea de la simpla protecție a țării –securitatea națională-, la strângerea de informații din interiorul grupărilor teroriste. Pe lângă prezentarea acestei tranziții, autorul aduce în atenția cititorului o ‚listă’ de eșecuri, renunțări, piste false, oportunități ratate dar și succese și concluzii ale acestora. F.Burton folosește această listă pentru a arăta că atunci când toate lucrurile se petrec conform planului se întâmplă doar lucruri bune.

Dar la ce folosesc toate aceste investigații, nopți și zile pierdute, departe de familie, prieteni și mediul familial? Din punctul de vedere al autorului cea mai mare răsplată vine atunci când , în urma acțiunilor diviziei sale, se reușește capturarea unui răufăcător – fie că e prins viu sau mort !

Cartea se încheie cu o concluzie care ar trebui să-l pună puțin pe gânduri pe cititor. Este vorba despre nivelul de efort pe care oricine îl depune în realizarea scopului pe care și l-a propus. Autorul spune că trăiește cu convingerea că cu cât muncește mai mult cu atât dreptatea se va face mai repede. Această propoziție ar trebui să motiveze cât mai mulți oameni, din diverse medii muncitorești .

Așadar dacă vrei să afli cum funcționează terorismul, cum teroriștii se furișează, ucid dar și cum reușesc agențiile anti-teroriste să-i oprească , ,,Fantoma’’ este alegerea ideală.

Scroll to Top